20 aug. 2019

Taine şi poveşti la feminin - Maria Cristiana Tudose





SPOILER ALERT:
Descoperi cât eşti de puternică atunci când nu ai de ales! Când este singura soluţie pentru a merge înainte, altfel rişti să cazi şi să nu te mai ridici. Descoperi cât eşti de puternică atunci când trebuie să-i protejezi pe cei dragi şi realizezi că nu mai ai nimic de pierdut!


De Maria Cristiana Tudose am auzit peste tot. Şi presupun că şi voi, dacă pomenesc de cealaltă carte scrisă de ea: Eu sunt femeie. Am văzut acea carte efectiv în fiecare librărie şi m-a făcut extrem de curioasă. Mai ales pentru faptul că sunt o împătimită de cărţi legate de feminism, cu personaje feminine puternice. Cred că toţi ne dorim să stăpânim lumea, mai ales prin caracterul nostru. Şi toţi vrem să ne simţim puternici în sinea noastră, chiar dacă acel sentiment e doar un paravan. Dar revenind la Taine şi poveşti la feminin, am fost foarte intrigată de ea din prima clipă. La o primă vedere a avut tot ce îmi doresc: o copertă la care genial e puţin spus, citatele de dinaintea capitolelor ( doar mă ştiţi, e kryptonita mea), un subiect care fără doar şi poate e făcut pentru sufletul meu.

O să vă spun sincer, mi-a fost destul de greu să mă acomodez cu stilul de scriere al autoarei, dar acest lucru nu m-a oprit să adnotez la aproape fiecare rând. Nu prea îmi stă în fire să scriu pe cărţi, dar aici nu m-am putut abţine. Scriam tot ce îmi venea în minte: gânduri, concluzii care nu se bazau strict pe subiect, ci conştientizări asupra propriei persoane. Această carte m-a făctut să realizez cât de des ne joacă viaţa pe degete şi cât de scurtă este ea de fapt. Aici regăsim poveştile a 10 femei puternice. Unele au decurs cum mă aşteptam, altele nu, dar cu siguranţă am învăţat câte ceva din fiecare.

Aceasta debutează cu povestea Elizei care a avut un mare impact emoţional asupra mea. La început eram confuză şi nu prea ştiam la ce să mă aştept. Dar piesele de puzzle s-au unit până la final şi am suferit alături de ea. Mi-a plăcut mesajul pe care l-a transmis, dar m-a făcut să realizez şi cât de superficială sunt în unele momente din viaţa mea. Şi pot spune că această poveste mi-a frânt inima. Sau mai bine folosind cuvintele ei:


Deseori ne plângem pentru chestii aberante, deşi în lume sunt oameni care luptă pentru viaţă şi o fac cu zâmbetul pe buze.

Cred că cel mai mult m-a impresionat povestea Cassandrei. Nici nu îmi pot imagina cum ar fi ca familia mea să nu creadă în mine. Şi mai ales să nu mă susţină pe simplul motiv că aş fi femeie. Povestea aceasta m-a înfuriat la culme. Sau mai exact tatăl şi fratele protagonistei. Dar am fost foarte bucuroasă când am văzut cum primeşte încredere în sine şi reuşeşte să devină o femeie independentă. Traseul ei mi-a dat încredere în mine şi m-a impulsionat să nu mă mai subestimez niciodată, pentru că viitorul meu depinde doar de mine.


Unde găsesc motivaţia necesară? Mă gândesc că sunt unică şi că merit tot ce e mai frumos, că prezentul depinde de mine şi viitorul trebuie să fie mai special şi frumos.

Povestea Vivianei am citit-o cu cea mai mare intensitate. Prinsă într-o relaţie toxică, ea realizează că singurul lucru de care are nevoie este afecţiune din partea partenerului ei. Cred că furioasă e puţin zis la cum m-am simţit. Încă nu pot să realizez faptul că există astfel de bărbaţi care au tupeul să înjosească o femeie doar pentru că nu i se fac toate poftele. Am asistat la viaţa unei femei puternice şi modul în care reuşeşte să supravieţuiască unei astfel de relaţii.


Fericirea depinde de noi înşine şi de felul în care privim lucrurile.

Cel mai mult m-am regăsit în cea a Sofiei şi a Maiei. Două femei diferite atât la aspect, cât şi la gândire, dar care ne transmit acelaşi lucru: nu renunţa! În viaţă trebuie să îţi urmezi pasiunile şi să nu renunţi la primul obstacol. Şi chiar şi în momentele în care simţi că eşti la margine de drum, nu uita că cei dragi vor fi mereu alături de tine.


Fiecare om ascunde suferinţe, păreri de rău sau lipsuri. Este vorba de capacitatea de a le accepta şi a le transforma în ambiţie şi perseverenţă. Aşadar, crede în tine, nu-ţi compara viaţa cu a altora, iubeşte-te şi luptă pentru visul tău. Munceşte şi învaţă să investeşti în tine. Vei ajunge unde ţi-ai propus.

Deşi nu am relaţionat cu toate poveştile, cred că fiecare femeie ar trebui să citească această carte. Poate eşti într-o situaţie aparte, poate cauţi un răspuns care îţi va schimba total viitorul şi cred că această lectură te va ajuta. Nu numai că prezintă situaţii distincte, dar cred că a acoperit o arie foarte mare în privinţa problemelor cu care se confruntă femeile de astăzi pornind de la lipsa de stimă de sine, până la relaţii toxice şi cum să scapi de ele ca să te eliberezi.

Ce am învăţat din această carte?

Aş începe prin a spune că acum ştiu să deosebesc iubirea adevărată de cea falsă. Nu voi mai permite oamenilor care mă critică mereu să facă parte din viaţa mea şi nu voi mai pune cuvinte aruncate în van la suflet. Am învăţat să mă apreciez şi să îi apreciez pe cei din jurul meu. De asemenea, ştiu că viitorul meu depinde de mine şi de eforturile mele şi nu mai am de gând să fiu superficială. Aşa că îi mulţumesc autoarei pentru că a împărtăşit cu mine  aceste poveşti care au capacitatea de a îţi schimba percepţia asupra vieţii şi te ajută să îţi găseşti locul în lume.

Nota finală am făcut-o în funcţie de media notelor pentru fiecare poveste, în funcţie de cât de mult m-au inspirat sau emoţionat. Îi acord 4,5 steluţe strălucitoare pe Goodreads şi aştept apariţia următorului volum. Până atunci, vă încurajez să puneţi mâna pe ea, să râdeţi şi să plângeţi alături de 10 suflete minunate şi independente .

Cartea se poate achiziţiona de AICI.

Bestseller.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu