30 apr. 2019

Bird Box : Orbeşte - Josh Malerman





Bird Box este genul de carte la care puteam fi sigură 100% că nu avea să îmi placă. Pe lângă asta, am auzit multe păreri împărţite, chiar dacă filmul făcut după aceasta a luat amploare . Cărţile thriller nu sunt chiar ,,domeniul" meu, dar aceasta m-a uimit cu totul. Până la final am simţit tot ce se putea datorită autorului care a creat această lume într-un mod absolut unic.

Tot ce ştiam despre subiectul ei era din ce văzusem în trailer: sinucideri în masă provocate de o creatură invizibilă, oameni care se baricadau în casele lor pentru a supravieţui şi protagonista, Malorie, care încerca să îşi salveze copiii. Însă cartea este mult mai complexă pe lângă acest subiect vag şi chiar m-a prins după primele 30 de pagini. La început am fost chiar confuză, având în vedere că prezintă două timpuri: înainte şi după.

„Orice ar fi, mintea noastră nu le poate accepta. Sunt precum infinitul, se pare. Ceva mult prea complex pentru noi pentru a le înțelege.”

Înainte o găsim pe Malorie, care află că este însărcinată, alături de sora sa. Ea se străduieşte din răsputeri să ignore lumea monstruoasă care o înconjoară, chiar dacă pe toate posturile de radio se aude un singur lucru: oamenii care privesc afară se sinucid. Subiectul încă îmi dă fiori şi acum, mai ales datorită modului în care Josh Malerman descrie acţiunea, într-un mod alert care te face să tresari la fiecare creangă ruptă.

Printr-un incident, Malorie ajunge să se alăture unui grup de supravieţuitori. Aceştia o învaţă cum să se descurce orbeşte legându-şi în jurul ochilor o eşarfă. Aşa că ea face tot posibilul să îşi protejeze copilul nenăscut de lumea crudă care a dat năvală peste ei.

După reprezintă perioada la 4 ani distanţă de începutul dezastrului, iar Malorie are în grijă doi copii: Fata şi Băiatul. Ea plănuieşte o călătorie sinucigaşă în care ei pornesc orbeşte, bazându-se pe celelalte simţuri, în special auzul. De mici, Malorie i-a antrenat pentru această lume dominată de fiinţe malefice. Le-a antrenat auzul prin metode brutale, care nu doar o dată au făcut-o să se întrebe dacă este o mamă bună. Dar cel mai important pentru ea era siguranţa copiilor.

„În lumea asta nouă, bebelușii au fost învățați să se trezească ținându-și ochii închiși. Au fost crescuți să le fie teamă. N-a fost loc pentru necunoscut.”


Iar acum să vă spun câte ceva despre personajul lui Malorie. Mi-a plăcut extrem, dar extrem de mult modul în care a fost conturată, cum pas cu pas este nevoită să confrunte şi să accepte existenţa unor fiinţe de aşa natură şi cum singurul ei obiectiv era să îşi protejeze copilul din pântece. Contrar tuturor dificultăţilor, ea a reuşit să păstreze o atitudine optimistă, atât faţă de colegii ei, cât şi faţă de propria persoană, mereu încurajându-se să meargă mai departe. Dacă aş fi fost în locul ei de mult o luam razna. Adică imaginaţi-vă şi voi o lume în care un singur pas în afara casei vă poate aduce sfârşitul. Sau cum dintr-o dată lumea pe care o cunoşteaţi şi-ar fi luat rămas-bun şi ar fi devenit un joc mortal. O lume în care singura soluţie ar fi să scăpăm de ceva esenţial pentru om: vederea.

„Oare cum arată lumea acum? O vei mai recunoaște? E cenușie? Au înnebunit și copacii? Oare chiar lumea întreagă s-o fi luat-o razna? Se luptă cu ea însăși? Pământul însuși își respinge oceanele? S-a înteți și vântul. Oare a văzut și el ceva? Și el a luat-o razna?”

În final, nu pot să vă mai spun decât ce carte senzaţională a fost care m-a făcut, nu doar o dată să mă gândesc ce aş fi făcut eu dacă aş fi fost captivă în acea lume. Bird Box Orbeşte a fost ceva ce eu una nu am mai citit şi am savurat fiecare pagină, fiecare fior pe care mi l-a dat şi fiecare sentiment pe care mi l-a cauzat. Este o carte ce merită citită şi trăită, cu o poveste care, deşi prezintă o lume fictivă, scoate la suprafaţă caracterul uman şi ne face să medităm la subiect mult timp după ce am citit-o. Singurul lucru pe care l-aş fi schimbat la ea ar fi fost finalul. Tot ce aş fi dorit era să mai existe un capitol în plus care descria monştrii aceia .






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu