Descriere:
„Anticariatele sunt pline de mister. Aceasta este o poveste de dragoste. Este povestea Cărților Urlătoare, unde cititorii lasă scrisori străinilor, îndrăgostiților, poeților, cuvintelor. E povestea lui Henry Jones și a lui Rachel Sweetie. Cu ani în urmă, Rachel era îndrăgostită de Henry. În ziua de dinainte să se mute, i-a strecurat o scrisoare de dragoste în cartea lui preferată, din anticariatul familiei. A așteptat. Dar răspunsul lui nu a sosit niciodată. Acum Rachel s-a întors în oraș – și la anticariat –, ca să lucreze alături de băiatul pe care ar fi preferat să nu-l mai vadă niciodată. Are nevoie de ceva care să-i distragă atenția, pentru că fratele ei s-a înecat în urmă cu câteva luni, iar ea nu mai poate să simtă nimic. Pe măsură ce Henry și Rachel lucrează împreună – înconjurați de cărți, privind poveștile de dragoste care prind viață în fața lor, lăsându-și scrisori între pagini –, găsesc speranța unul în celălalt. Pentru că viața poate fi de necontrolat, uneori chiar și de nesuportat. Dar se poate ca dragostea, cuvintele și o a doua șansă să fie de ajuns.”
Părerea mea:
Fiecare om a pierdut ceva, sau pe cineva , la care ține. Uneori avem impresia că toate lucrurile se întorc împotriva noastră. Nu știm cum să le facem față. Ne zbatem, plângem, dar tot ce contează este să ieșim cu capul deasupra apei, în loc să ne scufundăm sub povara greutăților.
„Dacă toți am renunța la lucrurile pe care le iubim atunci când dăm de greu, atunci ar fi o lume îngrozitoare.”Ce mi-a plăcut cel mai mult la cartea lui Cath Crowley a fost modul în care surprinde ea depresia. Încă de la începutul cărții ne sunt prezentate cele două personaje principale Henry Jones și Rachel Sweetie , a căror poveste este relatată din perspectiva fiecăruia , în mod alternativ. Am iubit această carte: modul în care povestea este conturată cu ajutorul unor scrisorele de dragoste ce îmbină trecutul cu prezentul, caracterele diferențiate ale personajelor, dar și sensibilitatea cu care sunt abordate temele prezentate.
Fratele lui Rachel Sweetie , Cal , a murit într-un mod foarte șocant. Acest lucru declanșează un război în mintea și în inima ei, iar singurul lucru pe care poate să îl facă este să se întoarcă în orașul său natal.Faptul că oceanul, pe care ea l-a iubit din toate puterile,i-a luat fratele, o face să se teamă, să păstreze o distanță. Incidentul face ca ea să își reprime dorința de a trăi și ajunge să își închidă toate emoțiile într-o cutie ascunsă în sufletul ei. Însă , o singură persoană o cunoaște destul de mult, încât ar putea să deschidă acea cutie sigilată. Henry Jones este un băiat dominat de iubirea pentru literatură . Părinții săi au un anticariat care deține Cărțile Urlătoare. Acestea devin o modalitate de comunicare prin care oamenii își lasă scrisori unii altora în cărțile preferate.
Rachel și Henry au fost cei mai buni prieteni de când se știu. Dar plecarea neanunțată a lui Rachel lasă un gol în inima lui Henry,iar timp de trei ani cei doi s-au îndepărtat. Ei se reîntâlnesc într-un mod foarte întâmplător. În prim plan relația dintre ei este destul de rece, descoperind, pe parcurs , toate detaliile care i-au separat de-a lungul anilor. Rachel ajunge să lucreze la anticariatul lui Henry și descoperă comori ascunse printre paginile cărților.
Deși Rachel vrea să reia legătura cu foștii săi prieteni, este hotărâtă să țină secretă moartea lui Cal. Se teme că amintirea lui i-ar provoca și mai multă suferință. Din clasa a IX-a ,Henry a fost îndrăgostit de Amy. Și-a dedicat tot timpul pentru a o impresiona și pentru a-i câștiga inima, dar de fiecare dată când are impresia că a ieșit victorios, ajunge la concluzia că eforturile sale au fost în van. Rachel reușește să îi deschidă ochii și să îi arate o fărâmă din ansamblul întreg al vieții. În spatele relației lor se află mai mult decât o simplă prietenie. Apar sentimente, lucrurile se schimbă , iar prezentul prinde viață chiar sub ochii lor.
„Dragostea e un câine venit din Iad...”De asemenea mi-au plăcut foarte mult personajele secundare. George este sora lui Henry și a fost respinsă în nenumărate rânduri, la școală. Asta până îl întâlnește pe Martin, un puști care prinde interes pentru ea. Însă în paralel ea comunică cu misteriosul Pyhteas, a cărui identitate m-a surprins și încă sunt șocată de evenimentele care au urmat după aceea. Deși nu îmi stă în fire, cartea aceasta mi-a atins corzile sensibile și nu am putut să nu mă las copleșită de descrierea atât de realistică a poveștii și a personajelor.
Autoarea reușește să vindece atât sufletul personajelor noastre, cât și sufletul celui care citește această antologie a vieții și a morții. Unii dintre voi vă veți regăsi în situația lui Rachel, iar alții în cea a lui Henry. Și încă un motiv în puls să citiți această minunăție : este o carte despre cărți , oameni buni! Fiecare pagină surprinde mari autori de la Kafka, Jane Austen până la F. Scott Fitzgerald și David Mitchell.
Alte citate / fragmente:
„Dar îmi place să cred că dragostea e mai iertătoare decât timpul.”
„Dacă viitorul meu există deja pe undeva,nu vreau să știu. Vreau să trăiesc cu iluzia că dețin controlul absolut asupra propriei mele vieți.”
„Cărțile sunt importante.Cuvintele sunt importante , îi zic. De fapt, cuvintele contează Nu sunt fără rost, așa cum ai sugerat. Dacă ar fi fără rost, atunci nu ar putea să dea naștere la revoluții și nu ar schimba istoria. Dacă ar fi simple cuvinte, nu am mai scrie cântece și nu le-am mai asculta.Nu am mai implora să ni se citească atunci când suntem mici. Dacă ar fi numai niște simple cuvinte,nu am mai fi fost înconjurați de povești de dinainte să începem să scriem.Dacă ar fi niște simple cuvinte, oamenii nu s-ar mai îndrăgosti datorită lor, nu s-ar mai simți prost din cauza lor, , nu ar mai suferi din cauza lor și nu s-ar mai vindeca datorită lor.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu