2 feb. 2018

Tot ce nu ți-am spus - Celeste NG


An aparitie: 2016
Autor: Celeste Ng
Categoria: Literatura contemporana
Colectie: Buzz Books
Editie: Necartonata
Editura: LITERA
Format: 200x130
Nr. pagini: 239
Titlu Original: Everyrhing I Never Told You

 Descriere:

     Lydia este copilul favorit al lui Marilyn si al lui James Lee; o fata care a mostenit ochii albastri luminosi ai mamei si parul negru intunecat al tatalui. Parintii ei sunt hotarati ca Lydia sa realizeze visurile pe care ei nu au putut sa si le implineasca – Marilyn isi doreste ca fiica ei sa devina medic; James vrea ca Lydia sa fie populara la scoala, o fata cu o viata sociala bogata. Dar Lydia este supusa unor mari presiuni, caci tatal ei este un american nascut din prima generatie de imigranti chinezi. Iar etnia lui, si a ei, ii face sa fie remarcati oriunde. Cand trupul neinsufletit al Lydiei este gasit in lacul din localitate, James este consumat de vinovatie si porneste pe un drum nesabuit care i-ar putea distruge casnicia. Marilyn, devastata si razbunatoare, este hotarata sa faca pe cineva raspunzator, cu orice pret. Fratele mai mare al Lydiei, Nathan, este convins ca Jack, baiatul rau din vecini, este implicat intr-un fel. Insa cea mai tanara membra a familiei – Hannah – este cea care observa mult mai mult decat poate vedea oricine si ar putea fi singura care stie ce s-a intamplat cu adevarat.


Părerea mea:

              Cartea aceasta m-a surprins atât într-un mod plăcut, cât și într-unul neplăcut. Desigur, a fost ieșită din zona mea de confort, eu fiind blocată în obișnuitele YA. Dar după ce am gustat puțin câte puțin din acțiunea cărții am simțit cum viața mea se pliază pe această poveste. Deși povestea nu a dus lipsă de dramă, mi-ar fi plăcut să nu fie acea schimbare radicală dintre timpurile în care sunt plasate acțiunile. Autoarea a sărit foarte brusc de la trecut la prezent , dar nu este un lucru atât de grav, având în vedere acțiunea antrenată care te ispitește să arunci un ochi asupra evoluției personajelor care datează din trecut.
               Marilyn este o americancă tipică. Pentru ea a fi altfel a reprezentat scopul vieții sale. Nu voia să fie la fel ca mama ei, o gospodină părăsită de soț. Ea a vrut să devină doctor. Acesta era visul ei măreț. Dar mai apoi îl întălnește pe James , care mereu s-a simțit discriminat pe baza faptului că este chinez. Între ei se naște o dragoste la prima vedere care se lasă cu sântei, și în ciuda faptului că sunt avertizați că relația lor nu va aduce nimic bun, ei se căsătoresc.
Afbeelding discovered by giuly. Discover (and save!) your own images and videos on We Heart It                 Ei vor avea trei copiii: Nathan, Lydia și micuța Hannah. Dar fiecare eveniment din trecut aduce un nou obstacol prezentului. Prezentul acestor copii este crud având în vedere modul diferențiat în care sunt tratați de părinții lor, iar această carte devoalează toate gândurile și sentimentele pe care membrii familiei le-au ținut închise într-o cutie din străfundurile minții lor. În timp ce Marilyin și James își concentrează toată atenția asupra copilului lor preferat, și anume Lydia, Hannah ajunge să se închdă în ea și să devină doar un observator și Nath luptă cu toate forțele să scape din iadul reprezentat de propria lui familie.
                Dar ce nu observă ei este presiunea pusă asupra Lydiei. Mama ei o împinge spre calea pe care ar fi vrut ea însăși să meargă. O împinge să devină un doctor renumit. În acest timp James vrea ca fiica lui să fie populară. De aceea el îi cumpără cele mai în vogă haine și lucruri. Dar tot ce nu știu ei este adevărul. Faptul că ea este discriminată, redusă la tăcere , dar ieșin în evidență fiind singura chinezoaică cu ochi albaștri. 
             Personajul meu preferat a fost Hannah. Pe lângă faptul că ea de fapt nu se lupta să fie pe primul loc, ea devine o persoană rațională și gândește deștept. Și chiar dacă are de suportat propriile ei greutăți, reușește să treacă peste ele cu capul sus.
            „Tot ce nu ți-am spus” este o carte despre ce se întâmplă atunci când o singură alegere poate destabiliza balanța și cum fiecare drum ne scrie destinul. Romanul de debut al lui Celeste NG prezintă o poveste unică care surprinde acțiunea și reacțiunea alegerilor, dar ne și demonstrează ce s-ar întâmpla dacă i-am lăsa pe ceilalți să ne dicteze drumul.
She closed her eyes and leaned back, expecting no arms there to catch her. Nothing but water and relief to land on.

Citate:

„Dar nu știa cum să explice tot ce se întâmplase, cum se schimbase totul într-o singură zi, cum o persoană pe care o iubea atât de mult putuse să fie acolo la un anumit moment și apoi, o clipă mai târziu, să ... dispară.”

„Niciodată nu primești ce vrei ; înveți doar să mergi mai departe fără.”

„Înainte de acel moment nu realizase cât de fragilă era fericirea , cum ,  dacă nu aveai grijă, riscai s-o lovești și s-o sfărâmi.”

You are the partner of her loneliness. The unspeaking center of her monologues. With each disclosure you encompass more and she stretches beyond what limits her, to hold you. -Rilke

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu