∾ Descriere ∾„Cartea de fata plătește cuvenitul tribut lecturilor din programele școlare obligatorii, semnalizând și în direcția familiarizării cu intertextualitatea postmodernista. La fel ca mișcarea – oarecum ludica – a segmentelor temporale, la fel ca hazardul dedublării, și chiar cel alteritatii eului. Cartea se instituie ca o lectura (nu numai) agreabila. Este o ilustrare a potentelor creatoare ale celor ce vin din vremurile postdecembriste spre lumea literara de astăzi. Aduce cititorului de toate vârstele speranța supraviețuirii romantismului, a elevației și densității ideatice în manifestări spirituale.” (Maria Stanciu)
Părerea mea:
Cartea a început într-un mod misterios, dar foarte atractiv. Primul contact cu Vlad Teodorescu a fost precum atingerea unui fluture: ușor și rapid. În prima parte o întâlnim pe Cassandra, o jurnalistă care lucrează la o agenție de Travel. Poate că la o primă vedere o să ziceți „ vai câtă descriere!” sau o să vă speriați de cuvintele care dansează pe pagini, dar vă dau un sfat: nu vă luați după aparențe.
Călătorie în abis nu dezvăluie nimic. Începe într-un mod misterios, iar atmosfera se menține.Descrierea este modul prin care putem lua contact cu protagonista. Așa putem pătrunde direct în gândurile ei. Am avut o mare surpriză când am descoperit cât de tare mă asemănam cu Sandra , cu ideile și gândurile ei. Ea ne învață o lecție încă de la prima pagină: CARPE DIEM ! Cassandra își dă seama că prin faptul că a refuzat invitația lui Vlad Teodorescu, s-ar putea să nu-l mai vadă niciodată.
Aș fi vrut să subliniez toată cartea. Am observat că Mădălina are descrierea la degetul mic. Au fost pagini care m-au atins profund. Pagini la care am râs, pagini la care am plâns. Sandra m-a învățat că viața nu e o carte pe care poți să o recitești, să îi schimbi conținutul sau contextul. Ai o singură viață și dacă vrei ceva, trebuie să cauți și să lupți , nu doar pentru el , ci și pentru tine,indiferent de consecințe , de reușită sau de eșec.
„Putem schimba lumea în bine prin cuvinte, dar trebuie să le găsim pe acelea potrivite.”
Ritmul acțiunii se schimbă pe parcursul paginilor. Deși intersecția cu Vlad a existat doar la început, mintea Cassandrei este bântuită de acest bărbat cu barbă aurie și ochi profunzi, până când viața ei se schimbă complet.
Problema cea mai mare mi se pare faptul că nu alegem de cine ne îndrăgostim ,nici când ...
Ce mi-a plăcut cel mai mult la Călătorie în abis? Nu a fost genul de carte clișeică. Recunosc, am fost foarte surprinsă de modul în care au decurs întâmplările. Discursul interior m-a captivat și mi-a tăiat respirația ca și trimiterile la marii scriitori ai lumii. Am putut observa pasiunea Mădălinei pentru mitologia greacă și pentru autorii consacrați precum Blaga sau Cioran.
Cartea nu este un romance propriu zis, ci, mai de grabă, o călătorie inițiatică prin care protagonista se redescoperă pe sine și își dă seama de valorile vieții.
Iar finalul? Dumnezeule ... am plâns până mi s-au uscat ochii. Am fost devastată. Un final atât de dramatic scris într-o manieră atât de artistică încât nu am cum să nu îl apreciez. Pentru mine o carte genială conține un romance bun, personaje memorabile și un final care să îmi transmită emoții prin toți porii. Așa că , felicitări Mădă! Cartea ta a reușit să mă devasteze și să mă facă să o iubesc în același timp. Recomand din tot sufletul această carte , care din primul moment te atrage cu coperta și, mai apoi, cu conținutul ei spectaculos.
Alte citate / fragmente:
-Da...Eu sunt...Al tău pentru totdeauna!
Cred că o singură dată în viață ne este dat, dacă se întâmplă și atunci ,să întâlnim un om care să ne dea cu totul peste cap și niciodată să nu mai fim aceeași persoană ca înainte.
Nu ești obosit atunci când ești fericit. Fericirea nu doare, nu te obosește și nu-ți apasă sufletul, fericirea te face să plutești.
Rating : 5 steluțe
An aparitie: 2018
Autor: Madalina Rusescu
Categoria: Literatura Romana
Editie: Necartonata
Editura: LIBRIS EDITORIAL
Format: 200x130 mm
Nr. pagini: 243
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu